Книги

2016: BookTubeAThon…ish

Това встъпителните изречения са трудна работа. Или в превод: опитвам се за N-ти път да измисля как да започна текущата статия. Вероятно фактът, че е близо полунощ и мозъкът ми е изпържен от продължителния работен ден днес (пардон, вчера), е в основата на дилемата ми. И след като съвсем „тънкажно“ се оплаках, нека мина по същество.

Какво е BookTubeAThon? Буктюб-а-тон (малко да побългарим) е ежеготно събитие, което се провежда в рамките на една седмица и включва редица предизвикателства, свързани с четене, както и конкурси и различни игри на книжка тематика в социалните мрежи.

По принцип далеч не съм запозната с този вид инициативи, но покрай Гери започнах да се образовам за света на booktuber-ите. (А до преди два месеца дори не знаех, че съществува такова понятие) Та, когато тя сподели в своя блог за Буктюб-а-тон 2016, се замислих. След това изгледах и видеото (погледни малко по-надолу) и съвсем се изкуших да се включа.

Защо BookTubeAThon…ish? Седем книги за една седмица е прекалено амбициозно за кака ви Тихи. Така де, славните ми години на скорострелен читател отминаха, какво и ученическите и студентските ми години, когато можех да си позволя да отделя цяла седмица за четене. Затова BookTubeAThon 2016 за мен няма да е от 18.07 до 24.07. Смятам да изпълня всички предизвикателства… до края на годината. Нека бъдем реалисти. ; )

Ето и списък с книгите, които избрах:

1/ Read a book with yellow on the cover.
(Прочети книга с жълто на корицата)

01

Всъщност в момента чета книга с жълто на корицата, но за нея малко по-късно. В случая ще се спра на „Марсианецът“ на Анди Уеър. Планирах да прочета книгата миналата година, преди да излезе екранизацията, но така и не успях.

2/ Read a book only after sunset.
(Прочети книга само след залез слънце)
5/ Read a book that is older than you.
(Прочети книга, която е по-стара от теб)

02-05

Стори ми се подходящо да изпълня тези две предизвикателства с едно заглавие: „The Beautiful Cassandra“ на Джейн Остин. И за да спазя поне отчасти оригиналните условия, смятам да прочета книжката в седмицата на Буктюб-а-тона. Добре де, знам, че минавам тънко (в буквален и преносен смисъл), обаче scrum sprint-a ми свършва по това време!

3/ Read a book you discovered through booktube.
(Прочети книга, която си открил/а чрез booktube)

03

Тук изборът беше доста ограничен. Както споменах, едва сега започвам да откривам дебрите на booktube, затова и единственото заглавие, с което мога да се включа, е „All I Know Now“ на Carrie Hope Fletcher, вече в процес на четене.

4/ Read a book by one of your favourite authors.
(Прочети книга на един от любимите си автори)

04

Възможности много, но се спрях на едно книжле от Джоана Линдзи – „Нежен вихър“. От доста време ме чака.

6/ Read and watch a book-to-movie adaptation.
(Прочети книга и изгледай екранизацията й)

06

Малко по-нагоре споменах „Марсианецът“, но пък вече съм гледала филма по книгата. Сравнително наскоро прочетох „Звезден прах“ на Нийл Геймън и си припомних екранизацията… затова мисля да опитам и с „Аз преди теб“ на Джоджо Мойс.

7/ Read seven books.
(Прочети седем книги)

 

Това предизвикателство ще бъде изпълнено по подразбиране, но все пак ще спомена още две книги, които планирам да прочета тази година. А именно:
„Твърда решимост“ на Лора Кей (започнала съм я в оригинал, но нещо се мотая с нея)
„Какво се случи в Лондон“ на Джулия Куин

Освен да си пожелая късмет, друго не остана като че ли… Всъщност пожелавам късмет на всеки, който реши да опита!

Реклами

3 thoughts on “2016: BookTubeAThon…ish

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s