Книги

Как ми идват разни идеи № 2: Kнижни кутии…

Едно от малките (големи) удоволствия в живота е да има кой да ти се върже на акъла, когато ти щукне някоя идея.

В това отношение, сетя ли се за нещо книжно/блогърско или друго подобно животно, веднага споделям на Гери. Така в средата на Юни, докато един ден си се оплаквахме колко са скъпи Американските/Канадските и разни такива книжни кутии (особено като включиш доставката), се престраших да споделя една леко налудничава идея, която ми се въртеше в глава от известно време – странното желание да направя книжна кутия за някого, ей така, за тръпката.

Оказа се, че не само мен са ме навестявали тези мисли и докато се усетя, вече планирахме как всяка ще сглоби книжна кутия за другата и кога да си ги разменим. Вдъхновението работеше на пълни обороти и като добри програмисти, бързо нахвърлихме спецификация на „проекта“:

Срок на изпълнение: Около месец.
Дата на размяна: Плаваща, но ориентировъчно около 15-ти Юли.
Бюджет: 40 – 50 лв.
Книга: Любимо четиво, което да изиграе ролята на препоръка, без значение колко е старо/ново изданието или от какъв жанр е. (За предпочитане да е самостоятелна книга или от поредица с не повече от 4 книги.)

Размяната направихме на 18-ти Юли, а повече от месец по-късно седнахме да споделим за процеса, емоцията и новите придобивки в блоговете си. Статията на Гери може да прочетете тук, а аз ще започна със снимков материал (и коментар) на моята кутия.

Какво имаше в моята кутия…

IMG_4084
Гери ми беше подшушнала, че е измислила интересна опаковка, но определено не очаквах тази красота от дърво! А щом повдигнах капака, първите две неща, които забелязах, бяха тези два магнита. Единия – красив цитат, в който има много истина, а другия – сувенир от почивката на Гери в Ню Йорк.
IMG_4078
На този етап вече се хилех като идиотче от кеф. Keep Calm and Carry On е идеален сантимент за читател, особено пък върху книгоразделител (или комплект от книгоразделители). А самозалепящите се отметки ме изненадаха, обикновено съм свикнала с ярки цветове, а вместо това тук имаме тебеширени надписи върху тъмно сиво, което е много добра комбинация!
IMG_4076
Една от най-големите изненади за мен беше ръчно изработеното колие „Once upon a time..“, при това от български творец. Признавам, че не го очаквах, но никак не се оплаквам. Освен това се оказа, че с Гери сме имали сходни идеи какви аксесоари да добавим в кутиите си, което се потвърди окончателно, когато видях несесера в моята. Посмяхме си се сърдечно на съвпаденията. И тя като мен, беше съчелата несесера с книгата, но за нея малко по-надолу.
IMG_4074
И разбира се, кулминацията на кутията! Тук Гери ме уцели идеално, без дори да осъзнава, че сериозно обмислях дали да не си взема книгата, тъй като тя ми я беше споменала и любопитството ми към историята беше разпалено. Направо не можех да повярвам на късмета си, щом я видях сред останалите книжни благинки.

Как сглобих кутията на Гери…

Опитвали ли сте да избирате книга за някого? Малко си е плашещо и не е никак лесно. Особено, когато се опитваш да подбереш свой любим роман, който да не е от някоя километрична поредица и да не е с изчерпан тираж.

Започна се едно мислене, ровене из Goodreads и проверки тип „Сега това има ли го на български или не?“. Като се има предвид, че най-любимия ми жанр е историческия романс, все гравитирах към него, но това усложняваше нещата. Повечето книги, за които се сещах, са с изчерпан тираж у нас и то от преди минумум 15 години. На всичкото отгоре едно заглавие все ми се навираше в главата, обаче – четвърта книга от четирилогия! Труден избор си беше, гризане на нокти, постоянни терзания „Ами ако не хареса жанра, корицата, книгата?“… Накрая се спрях точно на нахалитета, който все ми се въртеше в ума (не устоях) и го поръчах на английски от Book Depository„Castles“ на Julie Garwood (или иначе казано – „Принцеса Алесандра“ на Джули Гарууд). Една от най-любимите ми книги от жанра.

Аксесоарите ги измислих малко по-лесно, макар и при тях да имаше тук таме спънки и промени в последния момент. В едно бях сигурна обаче – исках да добавя нещо на котешка тематика, защото си знаех, че Гери ще се зарадва. Тук сестра ми помогна доста, снабдявайки ме с комплект от три сладурски значки от Karanapo Studio & Store, с котараци на тях. Друг задължителен компонент за мен беше добавянето на нещо hand-made, та се разрових в Etsy, 10fingers и подобните им сайтове. Толкова много красоти имаше, но трябваше да съобразя бюджета, доставката и прочее, по някое време почти се бях отчаяла. За мой късмет попаднах на два магнитни книгоразделителя в Etsy магазинчето MyPrettyWeek, в които направо ми останаха очите – едни закачливи ленивци, бяха идеални! Малко ме вкараха във филм дали ще пристигнат навреме, защото пътуваха от Англия и то по пощата, но се появиха точно, когато си трябваше.  Освен тях, реших да добавя и несесер, но достатъчно голям, че да побира книга, за да е максимално функционален. Веднага се сетих за cush.be и след прилежно ровене, си харесах дизайн с красив надпис, който някак естествено се върза с жанра на книгата. Дотук добре, но ми трябваше и още някакъв акцент, нещо не ми изглеждаше пълна кутията. Следователно се почна едно умуване и прехвъляне на опции, последва изнерващо бавно обикаляне на Orange Center, докато накрая не се спрях на комплект самозалепващи се листчета с кецове.

Всичко си беше на мястото – книгата, аксесоарите, обаче в какво да ги сложа, се питаше в задачата? Добре, че си пазя разни кутии из къщи, та преизползвах един празен BOPS, махнах му логото, добавих хартиените конфети от една FairyLoot кутия и завъших композицията с опаковъчна хартия в разноцветен трайбъл десен и една сива панделка за черешка на тортата. Въобще час по труд и техника си беше отвсякъде! Признавам, че бях доста горда от себе си накрая, макар на моменти да ми се струваше, че хич не върви на добре положението.

Заключителни думи…

Сглобяването на една такава кутия определено те кара да се замислиш за усилията и жонглирането, което се изисква при едно такова начинание. В случая и двете имахме предимството да познаваме вкусовете си достатъчно добре, за да преценим какво можем или не да подберем като аксесоари, както и свободата да не се притесняваме, ако доставката на едно или друго нещо закъснее. Затова и вероятно няма да изненадам никого, като кажа, че кутията от Гери определено е една от най-яките книжни кутии, които съм получавала!

А междувременно вече обмисляме и едно коледно издание…

Реклами

One thought on “Как ми идват разни идеи № 2: Kнижни кутии…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s