Книги

Какво имам в Audible библиотеката си и защо…

Когато реша да изпробвам нещо, обикновено първо си оставям известно време за проучване. Едно лежерно такова, без много напън.

В случая с аудио книгите имах късмет. Не беше трудно. От време на време попадах на разни видеа по темата в книжните среди на YouTube. От друга страна подразбрах, че Гери има акаунт в audible.com, та я поразпитах за впечатления от първа ръка. Друг колега от офиса пък тъкмо се беше пробвал с една аудио книга на Айн Ранд и беше доста доволен. Въобще информацията сама си идваше при мен.

И така, след известно време на чуденка и притеснение, че слушането на книга на английски ще ме затрудни и няма да разбирам добре текста, все пак реших да се пробвам и стартирах абонаментен план в Audible. И не съжалявам. Все още не съм се престрашила да изслушам цяла книга, без да следя едновременно с това и текста, но определено имам по-малко резерви от преди към цялото начинание.

Има още да свиквам, но не мога да отрека ползата. Като човек, който чете доста бавно, аудио книгите са добър опит в тренирането на концентрация и подобряването на скоростта на четене. Поне при мен подейства.

Затова ми се стори добра идея да се проверя какви съм ги свършила последните няколко месеца с кратък обзор на Audible библиотеката, която имам. Така де, докато още може да се побере в един блог пост. Ето я и нея:

Fantastic Beasts and Where to Find Them | J.K. Rowling

FBWFT

Започвам с първата си придобивка, с която стартирах, някъде от Април месец. По него време й бях хвърлила око за четене по принцип, та щом реших да се гмурна в дебрите на аудио формата, това беше едно от първите заглавия, за които се сетих. Все пак я чете Еди Редмейн, щеше да си е грехота да я подмина. Още същия ден я подхванах, като разнасях с мен и книжния вариант, за да следя текста в него. Определено я ометох за доста по-кратко време, отколкото щеше да ми отнеме, ако я четях само на хартия.

The Last Chance Christmas Ball | Mary Jo Putney, Jo Beverley, Joanna Bourne, Patricia Rice, Anne Gracie, Susan King, Cara Elliott, Nicola Cornick

LCCB

Ех, тази книга. Първо си я купих на хартия и си отлежа така в библиотеката ми известно време, докато този Януари не реших да я започна. Доста ми хареса, но някак бавно вървеше и се проточи с месеци. Накрая реших да сменя формата и купих електронния вариант в комплект с аудиото. Доста приятна опция на Kindle приложението. С аудио книгата отметнах още две новели, но докато се натуткам, си стана лято и толкова бяхме навлезли в жегите, че не вървеше много човек да чете коледна антология. Ще изчаквам поне първия сняг, за да се метна на втората половина от книгата.

Sherlock Holmes: The Definitive Collection | Arthur Conan Doyle

SH

Пълната колекция за Шерлок Холмс, четена от Стивън Фрай. С голям кеф си използвах един от месечните кредити за нея. Тук ще вметна, че всеки месец от абонамента в Audible получваш по един кредит, с който можеш да си вземеш която книга пожелаеш. Без значение от цената. Не знам кога ще стигна до това чудовище от 72 часа, но очаквам добро прекарване.

Fortunately, the Milk | Neil Gaiman

FM

Това книжле го купих тотално на каприз, но пък му се израдвах доста. Имам го и на хартия, та си го слушах и прелиствах едновременно, което ми се стори като идеалната комбинация.

Murder on the Orient Express | Agatha Christie

MOE

Чела съм книгата на български преди доста време, което ще рече, че нищо не помня от нея. Затова щом разбрах, че ще излиза нова екранизация тази година, ми дойде идеята да препрочета романа преди да изгледам филма. Даже не помня как ми хрумна да проверя за аудио книгата, но се радвам, че го направих. В момента си я слушам с удоволстие. Има няколко опции, между които да избираш за наратор (Някой да знае на български кой е правилния термин?), но аз се спрях на Дан Стивънс и съм очарована.

The Picture of Dorian Gray | Oscar Wilde

PDG

Audible по принцип имат ежедневни оферти и всеки ден пускат определена аудио книга на много ниска цена (от порядъка на 3$ – 5$). Тази беше на промоция един ден и ми хвана окото. Пуснах да преслушам откъса и ми допадна достатъчно, че да я добавя към колекцията. Ще я видим кога ще й дойде времето.

The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business | Charles Duhigg

PH

През последната година/две нещо взех да залитам повечко по нехудожествена литература отколкото преди и това заглавие го бях фокусирала от известно време. Случайно ми се наби на очи и в Audible и ми се стори добра идея да използвам един от кредити си за него. Още чака прочитане обаче.

When the Air Hits Your Brain: Tales from Neurosurgery | Frank T Vertosick Jr. MD

WAHB

Продължаваме с нехудожествената литература. Същия ден, в който стартирах Audible абонамента си, тази книга беше дневната оферта. Съвсем логично се беше вмъкнала в best seller листа на главната страница на сайта и взех, че я загледах. Разбира се, по него време не осъзнавах, че офертите важат обикновено по един ден, та изпуснах възможността да си я взема с голямото намаление, но все пак успях да хвана друго. Сдобих с нея и следващото заглавие от този списък в замяна на само един кредит.

The Hating Game | Sally Thorne

HG

Ако някой не се сеща, това е „Игра на омраза“ от Сали Торн (изд. Ибис). Имам книгата на хартия (на английски), но реших да я взема и на аудио за резервен вариант, пък и както споменах, беше част от промоция.

Ugly Love | Colleen Hoover

UL

По принцип нямах никакво намерение да я купувам. Имам романа на български в книжен вариант („Жестока любов“ на Колийн Хувър), който хванах да чета в началото на лятото. За съжаление вървеше доста бавно, макар историята реално да ми харесваше. Това ме подтикна да изпробвам аудио книгата и щом превключих на нея, последните 50+ процента отлетяха неусетно една петък вечер.

The Handmaid’s Tale | Margaret Atwood

HT

Нещо все ме преследваше това заглавие, затова ми се стори добра идея да използвам един от кредитите си за него. Ако не друго, откъса звучеше доста обещаващо откъм изпълнение.

Six of Crows | Leigh Bardugo

SC

Още една аудио книга, която уцелих на ниска цена. По принцип нямах намерение да чета двулогията, чиято първа книга е тази, но покрай Гери се сдобих с мега гига яките английски издания и на двата романа (с твърди корици) и това естествено промени плановете ми. От друга страна, като си се знам какъв съм охлюв, не пречи да имам и аудиото под ръка.

The Graveyard Book: Full-Cast Production | Neil Gaiman

GB

Дойде ред и на последната ми покупка. В момента тече промоция в Audible на селекция от детски книги и тази е една от тях. Имам и илюстровано издание на хартия, но предвид, че аудио книгата е в прочит от няколко наратори и е на оферта, не се сдържах.

Това е скромната библиотека от аудио книги, които имам в момента. Със сигурност тепърва ще се разраства. Предстоят ми доста часове в слушане и направо нямам търпение!

Междувременно имам два кредита за оползотворяване…

2 коментара към “Какво имам в Audible библиотеката си и защо…

    1. О, и аз съм от разсейващите се. Това ми беше един от най-големите страхове, преди да се реша да пробвам.
      Мисля, че за сега не съм имала сериозни проблеми с вниманието, защото обикновено имам текста пред мен докато слушам и си го следя. Затова и почти всички аудио книги, които имам, са в допълнение към книжни издания. Надявам се с времето да свикна и без текст, но сигурно няма да е скоро. 😀

Вашият коментар